A project by Base Architecture, Queensland Australia

Wickham Apartment - description by Base Architects

The objective of this renovation was to turn the existing one level apartment into a modern urban retreat within the lively Fortitude Valley context. The Wickham Street heritage commercial building accommodates several offices over 3 levels with the apartment located on the top level at the rear of the building.

The modern, white interior is contrasted by the raw existing fabric of brick and concrete, allowing the occupant to engage with the building’s heritage. The use of timber flooring and battens throughout compliments the existing brickwork and brings warmth into the apartment, balancing the starkness of the white. By using this limited material palette, the perceived size of the apartment is maximised and through well-considered joinery design so too is the functionality.

This renovation was efficient in its use of resources (both financial and material), particularly through maximising the use of existing building fabric and structure, which was crucial to the overall success of the project. All aspects of the brief were satisfied, particularly maximising the entertaining space. In this regard the client’s expectations were by far exceeded due to the ability to physically separate the living and private spaces with the inclusion of the mezzanine level.

Source [ project descripion and images http://www.basearchitecture.com.au ]

Comment