Parry_Sound_cottage__72_ Another project by my friends at Toronto's Superkül inc | Architect.  An incredible example of allowing the site to dictate the plan, and the seemless marriage that occurs when done right.

Project Description:

The site for this 2000-square-foot family cottage on an island in Georgian Bay was chosen for its topography and orientation. Nestled into the exposed, washed granite of the island and against a line of trees, the cottage is sheltered against the strong winds off of the water.

The graphic lines of the cottage are designed to further marry it to its site—highlighting through contrast the wind-sculpted trees and craggy rock of the Bay that make its landscape unique.

A glass link bridges between the cottage’s two volumes—one containing living spaces, the other sleeping and washing areas—and a wood deck terraces down to fold into the island on three sides.

Window openings throughout are aligned to allow through views to the trees behind and the open water in front. The pure forms of the cottage are highlighted and reinforced through material choice, including knotty cedar cladding, a standing seam metal roof, and a dry-laid stone fireplace.

Parry_Sound_cottage__75_

Parry_Sound_cottage__53_

Parry_Sound_cottage_6418

Parry_Sound_cottage_6125_alternate2

Description and photograph source [www.superkul.ca] Photos by Tom Arban

2 Comments